ARAÇ DEĞER KAYBI DANIŞMANLIĞI
Kaza sonrası aracınız hasar gördüğü için değer mi kaybetti? Kusurlu olan taraf siz değilseniz kusurlu olan tarafa dava açarak araç değer kaybı miktarını tazmin edebilirsiniz.
Trafik içerisinde aracınızda meydana gelen hasarlar sigorta tarafından tazmin edilmiş ve aracınız tamir edilmiş olsa bile aracınızı ikinci el oto piyasasında satışa çıkardığınızda hasarlı olması sebebi ile maddi kayba uğrarsınız. Bursa Araç Değer Kaybı Danışmanlığı olarak, karşı tarafa dava açabilir ve kaybettiğiniz tutarı size geri kazandırabiliriz.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Kaza ile ortaya çıkan araç hasarları neticesinde aracın değerine ortaya çıkan kayba araç değer kaybı denilmektedir. İkinci el araba satışı sırasında aracın değerinin belirlenmesinde hasarlı ya da hasarsız olmasına bağlı olarak fiyat da değişiklik olmaktadır. İki fiyat arasında meydana gelen fark ise araç değer kaybı olarak ifade edilir.
Araç değer kaybı hesaplama işlemi sonrasında ortaya çıkan değer kaybı dava açılarak kusurlu taraftan tazmin edilmesi talebinde bulunulabilmektedir.
Değer kaybı davası açılabilmesi için belirli koşulların karşılanıyor olması gerekmektedir. Bazı durumlarda araç değer kaybı davası açılmasına izin verilmemektedir. Bu konuda deneyimli olan bizden araç değer kaybı danışmanlığında bilgi alabilirsiniz.
Araç değer kaybı talebi şartları nelerdir, hangi durumlarda araç değer kaybı başvurusu yapabilir bize ulaşıp bilgi alabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?
- Öncelikli olarak kazanın iki araç arasında gerçekleşmiş olması gereklidir. Çarpışmalı bir kaza olması gerektiği gibi bu kazada kusursuz olan taraf araç değer kaybı davası açabilmektedir.
- Kaza sonrasında mutlaka kaza tutanağı tutulmuş olması istenmektedir.
- Araç değer kaybı dava dilekçesi kazanın gerçekleştiği tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde verilmiş olması gerekmektedir. Aksi takdire değer kaybı davası için zaman aşımına uğrarsınız.
- Araç değer kaybı yaş sınırı kanunlarımızda 10 yaş olarak belirlenmiştir. 10 Yaş üstü araçlar için araç değer kaybı davası kabul edilmemektedir.
- Araç değer kaybı km sınırı kaldırıldı mı sorusunu yanıtlamak gerekirse 2020 yılında 165 bim km üstü araçlar için araç değer kaybı davası açılamaz iken 2021 yılında yapılan trafik sigortası genel şartları düzenlemesi sonrasında araç değer kaybı km sınırı kaldırıldı.
- Aracınızda kaza sonrası hasar gören bölgede daha önceden de hasar oluşmuş ve tamir yolu ile giderilmiş ise ve bu durum ispat edilebiliyor ise araç değer kaybı davası açılamamaktadır.
- Ağır hasar kaydı oluşan araçlar içinde araç değer kaybı davası açmak mümkün olmamaktadır.
- Motorlu bisiklet ile meydana gelen kazalar sonrası oluşan değer kaybı için dava açılmamaktadır.
- Araç değer kaybı talebi varsa kusurlu tarafın trafik sigortasından talep edilir. Trafik sigortası olmaması durumunda değer kaybı kusurlu olan kişiden talep edilir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Kaza neticesinde aracınızda ortaya çıkan değer kaybını kusurlu olan taraftan tazmin etmek istemeniz durumunda bir avukattan destek almanızı öneririz. Avukat ofisleri arasında yer alan avukatımız sizin için araç değer kaybı başvurusu işlemlerini gerçekleştirebilir.
Araç değer kaybı avukatı olarak açacağımız araç değer kaybı davası için öncelikle gerekli olan araç değer kaybı talebi şartları karşılanıyor mu kontrol edilmektedir. Araç değer kaybı şartları karşılanması durumunda avukatımız tarafından araç değer kaybı başvuru dilekçe örneği dikkate alınarak başvuru oluşturulur.
Araç değer kaybı başvurusu, araç değer kaybı dava dilekçesi eşliğinde kazandan sonraki 2 yıl içerisinde yapılması gerekmektedir. 2 Yıllık zaman aşımının durdurulması için mutlaka kaza sonrası hemen avukat ofisine başvuru yapmanız ve araç değer kaybı davası açtırmanız önemlidir.
Değer kaybı nasıl alınır, değer kaybı ödemesi kimden talep edilmelidir soruları sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Araç değer kaybı başvuru işlemleri, araç değer kaybı avukatı tarafından hazırlanacak olan değer kaybı dava dilekçesi ile yapılmalıdır. Peki, Araç değer kaybı dava dilekçesi ile birlikte hangi belgelerin eksiksiz olması gerekir?
- Araç değer kaybı başvurusu için 2 yıl içerisinde araç değer kaybı dilekçesi verilmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Dilekçe ile birlikte bazı belgelerinde hazır olması araç değer kaybı davası için önemlidir.
- Öncelikle kaza sonrası hazırlanan kaza tutanağı kesinlikle olmalıdır.
- Aracınızda oluşan hasarları ispat etmek için çeşitli açılardan çekilmiş fotoğraflarda kaza tutanağında yer almalıdır.
- Araç değer kaybı hesaplama için mutlaka ekspertiz raporu alınması gerekmektedir. değer kaybı ekspertiz raporu aracınızda meydana gelen değer kaybını maddi olarak gösteren en önemli belgedir.
- Kaza sonrası aracınızın onarımı için size çıkartılan faturada dosya ekinde yer almalıdır.
- Aracınızın ruhsatı ile birlikte mutlaka tramer kaydı raporu da araç değer kaybı başvurusu için gerekmektedir.
Yukarıda saydığımız tüm belgelerin araç değer kaybı dava dilekçesine eklenerek başvuru işlemleri avukat tarafından yapılır. Bu aşama da sık sorulan sorulardan biri olan araç değer kaybını trafik sigortası karşılar mı ya da araç değer kaybı kimden talep edilir sorularını da kısaca yanıtlamak istiyoruz.
Araç Değer Kaybını Kim Öder?
Araç değer kaybı, kusurlu olan tarafın trafik sigortası tarafından ödenmektedir. Şayet karşı tarafın kasko poliçesinde bu hususta ödeme yapacağına dair bir madde bulunuyor ise araç değer kaybını kasko öder.
Ancak kazada birinci derecede kusurlu olan tarafın kasko poliçesinde böyle bir madde yer almıyor ve trafik sigortası da mevcut değil ise araç değer kaybı bedelini kişinin kendisi ödemek zorunda kalmaktadır.
Araç Değer Kaybı Sorgulama
Araç değer kaybı aracınızı ikinci el araba piyasasında satışa çıkaracağınızda önem kazanmaktadır. Bu durum hem satıcı hem de alıcı açısından da oldukça önemlidir. Bu nedenle 2. el araba alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biride aracın hasar geçmişinin sorgulanması gerektiğidir.
Araç hasar kaydı sorgulama ya da diğer bir ifade ile araç değer kaybı sorgulama işlemi için tramer kaydı almanız yeterlidir. Kendi adınıza kayıtlı araçların tramer kayıtlarını E-devlet üzerinden alabilirsiniz. Ancak satın almak istediğiniz aracın tramer kaydı için sorgulama yapmanız gerekmektedir.
5664 kaza geçmişi sorgulama için telefonunuzdan bir SMS göndermeniz gerekmektedir. SMS de yazacağınız bilgiler;
- Araç hasar kaydı var mı ya da yok mu öğrenmek için aracın plakasını veya aracın şasi numarasını boşluksuz yazmanız ve 5664 e göndermeniz gereklidir.
- Araç değer kaybı sorgulama işlemini detaylı olarak yapmak içinde DETAY yazdıktan sonra bir boşluk bırakmanız ve aracın plakasını veya aracın şasi numarasını boşluksuz yazarak 5664 e gönderebilirsiniz.
- Araçta hasar sonrası değişen tüm parçalar hakkında bilgi almak için PARCA yazdıktan sonra bir boşluk bırakmanız ve aracın plakasını veya aracın şasi numarasını boşluksuz yazarak 5664 e göndermelisiniz.
- Araç değer kaybı talebi için önemli olan kaza tespit tutanağını elde etmek içinde TUTANAK yazdıktan sonra bir boşluk bırakmanız ve aracın plakasını veya aracın şasi numarasını boşluksuz yazmanız gerekmektedir. Bu mesajı 5664 e gönderdiğinizde size kaza tespit tutanağı gönderilecektir.
Araç Değer Kaybı Hesaplama
Avukat tarafından araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılmasını talep edebilirsiniz. Avukat tarafından araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılamamaktadır çünkü araç değer kaybı davası için dikkate alınacak olan tutar, araç değer kaybı bilirkişi raporunda yer alan tutar olacaktır.
Araç değer kaybı hesaplama işlemi için bazı faktörler değerlemeye katılmakta ve buna göre bilirkişi bir hesaplama yapılabilmektedir.
Araç değer kaybı hesaplama parametreleri içerisinde yer alan bilgiler;
- Aracın üretim yılı ve aracın trafiğe çıkış tarihi
- Aracın markası ve modeli
- Aracın kaza sırasındaki kilometre değeri. Her ne kadar araç değer kaybı davası içi km sınırı kaldırıldı ise de araç değer kaybı hesaplama işleminde araç kilometresi önemli bir değer olarak yer almaktadır.
- Aracın kazadaki kusur derecesi
- Kazanın niteliği ve aracın kaza geçmişi
- Aracın piyasa değeri
Tüm bu faktörler ön plana alınarak araç değer kaybı hesaplama işlemi bilirkişilerce yapılabilmektedir. Ancak araç değer kaybı hesaplaması yapan kişilere itibar edilmemelidir. Araç değer kaybı hesaplaması, araç değer kaybı davası sırasında göz önüne alınacak rapor olan araç değer kaybı bilirkişi raporu sonrası yapılabilmektedir.